BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Véletlenszerűen generált csíkos háttéren izzó plazma

2012. január 23. 23:15 - BonFire

Glowing-Stripes-tutorial.pngElismerem, durva és idióta cím, de egyszerűen nem találtam jobb elnevezést ennek az effektnek, ha mindenáron magyarul kell elnevezni. De nem is ez a lényeg, hanem a látvány. Nézzük, hogyan lehet ezt a ragyogó effektet elkészíteni Photoshopban.

 

 

1. Keressünk egy tetszőleges fotót a Google-ban. Nem muszáj nagy felbontásúnak lennie, azonban a téma nem mindegy, ugyanis ettől függ, milyen színeket kapunk a végén háttérnek. A fotóból nyerjük ki ugyanis a színeket. Én egy zöldellő erdő képét választottam, de természetesen bármilyen más kép is megteszi, a lényeg, hogy sok szín legyen rajta. Ha megvan, nyissuk meg Photoshopban.

g01.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. A Free Transformmal (Ctrl+T) addig forgassuk, amíg számunkra kedvező állásba nem fordulnak a színek.

g02.jpg

 

3. A Filterek közül válasszuk a Pixelate–►Crystallize-t. Ha 1000 pixel körüli képpel dolgozunk, akkor egy 10-15-ös beállítás megfelelő lesz.

g03.jpg

 

4. Válasszuk a Single Row Marquee (egyetlen sort kijelölő) eszközt, és ejtsünk egy sornyi kijelölést a képen.

g04.jpg

 

5. Majd válasszuk a Free Transformot (Ctrl+T), és nyújtsuk ki a kijelölt sort az egész kép területére. Már meg is kaptuk a random színes sávos hátteret.

g05.jpg

 

6. A csíkos réteg alá új réteget készítünk, és kitöltjük feketével. Majd a csíkos réteg kap egy rétegmaszkot, amit a Téglalap kijelölővel és némi Blur effekttel csinálunk elmosottra. Az ügyesebbek a Gradient eszközt is használhatják, én jobban szeretem magam koordinálni a dolgokat. A végén ügyeljünk arra, hogy a maszk sehol se legyen teljesen fekete, akkor ugyanis nem fog látszani a réteg tartalma. Ha nagyjából elégedettek vagyunk a Gradientünkkel, egy Levels-szel korrigálhatjuk a túltengő feketeséget a maszkunkon.

g06.jpg

 

7. Ezek után újabb fekete réteg létrehozása következik, majd a Téglalap kijelölővel ejtünk rajta egy oszlopos kijelölést, ami nem túl széles. Kábé 8-10 pixeles. Ezt a kijelölést fehérrel töltjük fel.

g07.jpg

 

8. A rétegre a Filter–►Stylize–►Wind… effektet alkalmazzuk kétszer balról, azután pedig kétszer jobbról. Ezáltal random szélfútta sávunk lesz.

g08.jpg

 

9. A kész sávra előbb egy 2 pixeles Gaussian Blurt, majd egy jóval durvább Motion Blurt alkalmazunk.

g09.jpg

 

10. Ha az elmosás nagyon elszürkítette volna a rétegünket, állítsuk a keverési módját Screen-re, majd másoljuk le egyszer-kétszer. A három egymáson lévő réteget ezek után egyesítsük Ctrl+E-vel. Így kapunk egy jó kontrasztú réteget.

g10.jpg

 

11. A sáv közepét határozottabbá kell tenni, hogy a megfelelő „sugárnyaláb-effektus” létrejöjjön. A Téglalap kijelölővel újabb sávot hozunk létre, feltöltjük fehérrel, majd kissé elmossuk. Ha ez megvan, egyesítjük az alatta lévő sáv rétegével.

g11.jpg

 

12. A jobb formálhatóság kedvéért levágjuk a rétegről a „fölösleget”. Kijelöljük a sávot teljes szélességében, majd a kijelölést invertáljuk és töröljük a fekete részeket. Csak annyit hagyunk rajta, amennyi feltétlenül szükséges az effektus létrehozásához.

g12.jpg

 

13. A Free Transform (Ctrl+T) segítségével a sávot 90°-kal elforgatjuk, majd a dokumentum teljes szélességében kinyújtjuk. Ezek után a helyére tesszük; jelen esetben a kép tetejére kerül, hiszen ott „világosodik ki” a háttér.

g13.jpg

 

14. A ragyogás eléréséhez a réteg Blending módját átállítjuk Color Dodge-ra (színfakítás?). Immár izzanak a csíkjaink.

g14.jpg

 

15. Az elkészült hátteret tetszőlegesen felhasználhatjuk ezek után. Lehet belőle szórólap, plakát vagy egyéb grafikai elem. Én egy szöveget tettem rá.

g15.jpg

 

Itt látható a végeredmény.

Glowing-Stripes-tutorial.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr183741994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2012.01.27. 12:29:24

Frankó tutoriál! Látom javulgat az egészséged, ha már így megszaporítottad a bejegyzéseid számát. :)

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2012.01.27. 12:31:06

Ez még lemaradt:
Szerintem túl nagy lett az új betűméret a blogon. Bár ez szubjektív vélemény.

BonFire 2012.01.27. 14:21:59

@extramax: Lehetséges, viszont így marad. Azt szeretném, ha elsősorban én látnám, és nincs túl nagy monitorom. (Meg rövidlátó is vagyok rendesen.)

Hasman 2012.02.03. 13:14:17

:) Ez valamiért nem akar összejönni :D pedig nem keveset szenvedtem vele, sebaj, így is tanultam sok új dolgot, csak így tovább!

BonFire 2012.02.03. 13:20:34

@Hasman: Ha leírod, hogy melyik lépésnél akadtál el, és mi nem érthető (egyértelmű) számodra, akkor talán tudok segíteni. Ezért van a blog. Csak ez haladó tutorial, azért nincs jobban részletezve. De a kérdésekre megválaszolok.

Hasman 2012.03.19. 23:34:01

igazából maga a colour dodge nem akar műkszeni nekem, pedig minden választási lehetőséget kipróbáltam és egyáltalán nem fog fényesebben ragyogni, csak max. fehéren vagy nem is tudom olyan seszínű az egész... mind 1 végigcsináltam nem lett tökéletes (kicsit sárgább kicsit savanyúbb de a miénk szindróma)
szeretem olvasgatni az irományaidat, és végigmenni rajtuk. Kezdő felhasználó vagyok, de a komplikáltabb (szerinted legalábbis) műveleteket is megoldom (csak valamivel több idő, de-hát ebből tanul az ember) Remélem, hogy azért nem fogod hanyagolni a halandókat sem, most hogy te már rendelkezel digitális rajztáblával :P

BonFire 2012.03.20. 16:26:38

@Hasman: Attól hogy lett egy Wacom táblám, még nem lett több ihletem! :P Ha van ötlet, akkor mindig írok.

A Color Dodge az egyik összhatásmód a tizenvalahányból. És mindegyiknél számít, hogy milyen színekre alkalmazzuk. Próbáld ki szivárványszínnel. Lesznek tartományok, ahol ragyog a Dodge, és lesznek tartományok, ahol semmi sem érvényesül belőle. Más színeknél más összhatásmódot kell választani. Nekem _ennél a képnél_ és _ezenél a színeknél_ a Color Dodge jött be leginkább, de más színeknél lehet, hogy az Overlay vagy Screen jobb választásnak bizonyulna. Vagy éppen a Color Burn, ami pont a Dodge ellentéte.
süti beállítások módosítása