BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Mérd le, milyen gyorsan gépelsz!

2010. november 12. 23:26 - BonFire

Ez annyira nem Photoshop poszt ismét, hogy nagyon, de erre az oldalra teljesen véletlenül akadtam rá, és nem lehet kihagyni, hogy írjak róla.

Az oldalon lemérheted, hogy milyen gyorsan tudsz gépelni 10 ujjal, már ha tudsz, és mennyi hibát vétesz átlagban. Úgy működik, hogy a program a leggyakrabban előforduló magyar szavakat írja eléd, amiket el kell kezdeni begépelni. Minderre 60 másodperced van. Ha a szavak elfogytak, és még nem járt le a 60 másodperc, új szavakat ír ki. Amik között lehetnek ismétlődések. Végül, ha lejárt a 60 másodperc, kiírja az eredményt. Egy pontszámot ír ki, de nem ez az érdekes. Az azt mutatja, hogy azok között, akik kipróbálták, hanyadik vagy a pontszámoddal a mezőnyben. Emellett megjeleníti, hány karaktert csapkodtál le egy perc alatt, hány egész szót írtál le, és ebből hányat hibásan. Végül az eredményedet kifüggesztheted a weboldaladon, mert ad egy kódot, amivel beágyazhatod. Így ni:

(A gyengébbek kedvéért az van ráírva, hogy "Én 50 szót gépelek percenként. Te gyorsabb vagy? Próbáld meg, és kattints ide!")

 

50 words

Speed test

Ez azért jó, mert van ezek után hivatkozási alapom, ha valamelyik analfabéta a fórumon azzal védekezik, hogy azért ejt hibákat (magyarul nem tud helyesen írni), merthogy siet és gyorsan gépel. Nos, amint az eredményből is látszik, én 300-al gépelek, és 50 szóból 1 hibát ejtek. Amit természetesen azonnal vissza is törlök és javítok automatikusan, mert ez vérévé kell hogy váljon az embernek. (Ha már írásra vetemedik.)

 

Tehát ez most nem arról szól, hogy a mellemet akarnám verni, hogy mennyire tudok (azért a nővérem, aki hivatásos, porig aláz bőven...), csak a tények kedvéért. Igen, ilyen sebességgel is lehet (közel) hibamentesen írni.

A program játéknak és fejlesztő eszköznek sem utolsó.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr702445489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hupeeter 2010.11.14. 00:57:40

Tök jó, hogy ilyenekről is írsz...nagyon jó kis oldal.

Kösz!

BonFire 2010.11.14. 01:34:58

@hupeeter: Hát, ebből is látszik, hogy olyan sokoldalú vagyok, hogy az már majdnem gömb! :D

tavirat2 2010.11.23. 08:22:07

5,8 másodperces animációs filmemet akartam átkonvertálni aviba.A fájl exportálás rendereléssel nem tudtam megoldani, mert renderelésnél fájlbeállításokban ,,exportálás quick time formátumba .... nem tudom bejelölni, marad a jpg és véletlenül sem kar megnyitni semmit sem.Próbáltam windows movie makerel de az meg megnyújtja a képemet függőlegesen. Mit csinálok rosszul?

BonFire 2010.11.23. 14:49:36

@tavirat2: Néhány kérdésem lenne közbevetőleg.

1. "5,8 másodperces animációs filmemet..." — milyen formátumot?

2. "..akartam átkonvertálni aviba." — milyen kodekkel? Mp4, DivX, Xvid, mpeg1, mpeg2, pam, rawwideo, ffdshow... stb.

3. Milyen programmal akartad átkonvertálni?

Ezek nélkül nem tudok érdemi választ adni, hülyeséget meg nem akarok beszélni.

A WMM-t pedig el kell felejteni. Semmire sem való. Csak a saját WMV-t támogatja, mindennel harcban áll, és gyakorlati munkára nem csak most, de sosem volt alkalmas.

BonFire 2010.11.23. 23:49:36

@tavirat2: Na, jól van! Miután kerek egy órát szórakoztam az animációval, kábé leesett a húszfilléres, hogy mit te akarsz, és miért nem működik. Csak bólintsál, ha jól mondom.

Létrehoztál egy animációt (a továbbiakban gifet) Photoshopban.
Szeretnéd ezt a gifet videóvá konvertálni Photoshoppal.
A File-->Export-->Render Video... parancsnál a "Quick Time Export" inaktív, vagyis szürke: nem tudod használni.

Ezért aztán kimentetted a gifet, és megpróbáltad MúviMékerrel megoperálni. Eddig jól mondom?

Ha igen, nagyon egyszerű a megoldás. Mivel a Windowsra eleve nincs előtelepítve az Apple cucca, ezt utólag magunknak kell megtenni. Töltsd le innen és telepítsd a QuickTime for Windowst: support.apple.com/kb/dl837 (Az automatikus frissítéseket nyugodtan kapcsold ki; túlbárt ne engedj telepíteni, weblapot ne engedj kezdőlapnak beállítani. Csak kopaszon a QuickTime legyen fenn.)

Ha ez kész, Ps újraindít, és immár a gifet be tudod importálni. Ha beimportáltad, a fentieket újra megpróbálva már sikerülni fog AVI-ként kimenteni. Szóval neked csak a QuickTime kiegészítő hiányzik, azért nem renderel videót.

Egyébként iszonyat szarul renderel, hiában van egy rahedli kodeked, ha nem MOV-ba mented, akkor csak a Cinepak kodekkel engedi tömöríteni, az meg gyalázatos. A legjobb megoldás AVI esetén AVI-->Settings-->Video-->Settings... a DVI/PAL opciót választani, és Bestre állítani. Így ugyan egy DVD minőségű (720×576) és nagy méretű videót készít, de azt később akár egy VirtualDubbal le tudod kicsinyíteni a megfelelő méretre, és átkonvertálni mondjuk MP4-be.

Most nem tudom kipróbálni, hogy igaz-e, amit a végén írtam, mert 3 napja összeomlott a rendszerem, és még most kócolgatom, és most látom csak, hogy az ffdshow és egyéb tömörítők még fel sincsenek telepítve, amikkel jól lehet dolgozni.

Próbáld a leírtak szerint csinálni. Szerintem mindössze a hiányzó QuickTime plugin az oka az egésznek.

tavirat2 2010.11.24. 22:01:13

Pontosan így van ahogy írtad.Mindjárt hozzá is látok, a gifet átkonvertálni a tanácsaid alapján.

BonFire 2010.11.24. 23:41:30

@tavirat2: Közben én meg felraktam a hiányzó kodekeket, és rájöttem, ha MOV-ot választasz, akkor azon belül kiválaszthatod az MP4-et is, ami egész tisztességes bír lenni, mind méretre, mind képminőségre. A MOV-ot kiválasztva nagyobb a választék, mintha az AVI-t választanád. De ki kell tapasztalni. Minden attól függ, milyen kodek pakk van a gépeden. Nekem egyedül csak a K-lite van fenn, de az tud mindent, amire nekem kell.

tavirat2 2010.11.26. 11:50:10

Nagyon köszönöm, hozzálátok ma este.Mi a véleményed, ez milyen programmal készült. nagyon élethűek a meggyek

www.youtube.com/watch?v=V6Z9Ewq3qCg&feature=channel

BonFire 2010.11.26. 20:16:11

@tavirat2: Annyira megfejthetetlen ez a végeredményből. Elvileg aki ügyes, az akár Ps-sel is tud ilyen cseresznyét kreálni, de könnyebb 3D-s programmal, és még könnyebb igazi képét kivágva elkészíteni a reklámot. Mivel nincs tele 3D-s dolgokkal, szvsz egy After Effects-sel is elkészíthető egy ilyen szintű reklám. Én nem értek ugyan az AE-hez, de láttam már megdöbbentően jó rövidfilmet, ami azzal készült, és hasonló effekteket tartalmazott. A cseresznyék meg igaziak, csak ki vannak vágva.

tavirat2 2010.11.26. 20:35:37

Húha! Egy újabb program!ha azt a sokat, amit meg akarok tanulni végigviszem a 22.századig.
ma vettem meg az IPM legújabb számát.Nem semmi 3d képek vannak benne.az illusztrációk fele - a reklámokat is beleértve - 3d-ben készült.

BonFire 2010.11.26. 20:49:50

@tavirat2: Rosszul linkeltél, de sebaj. A blog.hu motorja nem engedi a normális linkelést, csak ha közevetlenül a címsor tartalmát illeszted be. Akkor működik.

Télvíz idején egy üde gyümölcsöt találni filmezés céljából sokkal nehezebb, mint lemodellezni. Egy gyakorlott 3D modellező egy autót is lemodellez egy óra alatt, és az úgy fog viselkedni a filmen, ahogy elképzelték. Nem kell kamera, lámpák, filmstáb, teherautó, utcalezárás, helyszínbérlet... Az egészet lemodellezik 3D-ben, és kész. Így nagyon le tudják redukálni a költségeket.

Arról nem beszélve, hogy egy rakás dolgot nem is kell modellezni, mert a komolyabb 3D-s programokhoz jár vagy ezer preset, meg előre elkészített modell, amit csak személyre kell szabni, továbbá a terméktámogatáson keresztül fillérekért további modellek vásárolhatók hozzá. Gyakorlatilag nincs olyan objektum a világon, ami le ne lenne már modellezve Mayában vagy 3DMaxban, csak meg kell venni készen. Ha egy cég erre szakosodik, akkor több tízezres modellgyűjteménye van, amiből pillanatok alatt összedobnak egy animációt. Rá a textúrát, megrajzolja az útvonalakat, amit majd az objektum és a kamera követ, rá a szöveget és az effekteket, és már lehet is renderelni. Persze ezzel nem kicsinyíteni akarom a dolgokat, mert azért ezeknek a programoknak a kezelése magas szintű ismeretet kíván, de kábé ahhoz mérhető, ahogy házi körülmények között egész tisztességes zenét lehet készíteni 1-2 nap leforgása alatt. Nem kell kimozdulni és drága stúdióbérletet fizetni.

Nézz meg csak egy reklámot a tévében. Mindben ott van a 3D.

Xzenox9 2011.11.09. 19:31:56

Jo estét kivànok kedves bonfire!

Tudom, hogy nem a kérdésehez megfelelo oldalon jelentkezem, nagy szukségem lenne egy igen egyszeru blog elkészitésére, sajnos egyàltalàn nem értek hozzà. Megprobàltam, de ugyetlen vagyok, nem sikerult.
Tudnàl-e segiteni az elkészitésében?
Elore is koszonom vàlaszodat

Udvozlettel

BonFire 2011.11.09. 21:39:08

@Xzenox9: Szia!

Ha abszolút nem értesz hozzá, erre vannak a szolgáltatók. Sok ingyenes szolgáltató van, ilyen ez is. A blog.hu esetében az Inda. De vannak más szolgáltatók, pl a blogger, amit a Google üzemeltet. Amazt nem ismerem, csak ezt.

Ha úgy döntesz, hogy itt kezdesz egy blogot, csak annyit kell tenned, hogy egy valós email címmel regisztrálsz a indapass.hu/ linken, majd kiválasztod a szolgáltatások közül a blogot.

A blog egyre több ízléses sablonnal van felszerelve, ha nem értesz a dizájnhoz, csak ki kell választanod egy szimpatikusat, és már kezdheted is a blog megnyitását. A blog admin felülete lépésről lépésre végigvezet a blog létrehozásán. Ha kész, máris írhatod az első posztodat.

Tanácsok: a blog nevét jól meg kell fontolni. Én sem tudtam ezt anno, ezért lett ez a neve ötlet híján, de ha most átkeresztelném, sokan nem találnának ide, a Google indexében is ez a név van benne. Úgyhogy ez már így marad.

Ha egy gyári sablonnál döntesz, de mondjuk le szeretnéd cserélni a fejlécet valami egyedire, a tervezésben és a kivitelezésben is tudok segíteni; a kész képet csak fel kell tölteni, majd a CSS-ben a megfelelő helyre beilleszteni. Ez sem nehéz, ezt is megtaláljuk.

Elsőre elég ennyi.
süti beállítások módosítása