BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Csak a miheztartás végett...

2010. október 13. 05:13 - BonFire

Végre ezt is megértem, hogy engem ugat le a saját blogomon a hozzám segítségért folyamodó. Nem hittem volna, hogy én is rákényszerülök, de most mégis kénytelen vagyok egy afféle házirendet ismertetni.

Amikor internetes közösségekbe csöppentem, én elsősorban a tutorial.hu-n „szocializálódtam”. Ott kemény rendszabályok voltak, amelyeket ha valaki nem tartott be, az oldal gazdája igen rövid úton kitette a szűrét az illetőek. Írt is anno egy Fórum etikettet és egy Szabályzatot, ami olyan sikeres volt, hogy sok más blog is átvette az írást. Én nem veszem ugyan át, mégis néhány pontban hasonlítani fog amarra, bár én kissé lazábbra engedtem a gyeplőt.

Mivel kulturált oldalon tanultam a fórumozás íratlan és írott szabályait, sokáig nem is ismertem az internetes trollokat, nem tudtam, mit jelent a flémelés. Azóta sajnos megtanultam, viszont mind ez idáig az én blogomat szerencsésen elkerülték az effajta személyek. Most viszont rám bukkantak, és ez rám bizonyos felelősséget ró. Az én blogomból nem lesz flémtanya! Jöjjenek hát a szabályok, amelyeket kéretik az oldalon betartani, mert máskülönben a hozzászólást, kérdést, kérést, megjegyzést azonmód és indoklás nélkül törölni fogom az oldalról, a szabályt megszegőt pedig egyúttal kitiltom. Nálam nincs második esély, ezt jó, ha a kedves olvasó már most az eszébe vési!

Offtopic (a témához nem kapcsolódó) hozzászólások, kérdések


Aki nem ma jött az oldalra, az bizonyára megfigyelhette, hogy ez a dolog indifferens számomra. Bármely tutorialom kommentálható, és nem bánom azt sem, ha nem a témához tartozó cikknél teszi fel valaki a kérdést. A legjobb tudásom szerint válaszolni szoktam rá. Ezen ezután sem kívánok változtatni. Mindazonáltal…

Reklám, spam


…ha valaki csak azért szól hozzá, hogy valahová benyomhassa a saját oldala linkjét, és a linknek nincs köze az általa feltett kérdéshez (magyarán spam, szemét) a hozzászólását törölni fogom. A második esetnél ban is jön.

Fogalmazás, helyes(?)írás, külalak, központozás


Nem vagyok sem nyelvtantanár, sem önkéntes nyelvőr, sőt, megkockáztatom, hogy időnként én is hibázom, mert én is csak emberből vagyok. Ennek ellenére szeretem és ápolom az anyanyelvemet, a magyar nyelvet, és nem vagyok rest az általam leírtakat minimum egy helyesírás-ellenőrzőn átfuttatni, mielőtt kiengedem élesbe az irományt. (Pedig elhihetitek, jobbára csak az idegen szavakat szokta aláhúzni; nemigen van gondom a helyesírással és a központozással.)  A központozás a másik vesszőparipám, (akárcsak Széchenyinek a lótenyésztés). A vesszők és egyéb írásjelek azért vannak, hogy a mondanivalónkat értelmes logikai egységekké tagoljuk velük. Nem írunk már ékírással, hogy az írásjeleket teljességgel mellőzzük (bár már abban is volt néhány). Vannak, és tessék használni őket, mégpedig megfelelően. A pont nem elválasztójel. Utána jár még egy szóköz, és minden írásjel után is. A mondatot nagy kezdőbetűvel indítjuk. Egyetlen értelmes indok sincsen rá, hogy egy egyébként hiánytalan, magyar billentyűzettel bármilyen magyar betűt leírjunk, legyen az nagy, vagy kicsi. Ellenben megnehezíti a szöveg olvasását, csakúgy, mint amikor valaki nem használ ékezeteket, de ez külföldi billentyűzet esetén még valamennyire megbocsátható. Ha valaki nem értené a vesszők szerepét, sürgősen tanulmányozza át ezt! Ha ettől sem válik világossá, akkor sürgősen álljon neki A magyar helyesírás szabályai című könyv áttanulmányozásához, amely ingyenesen letölthető mind PDF, mind Word dokumentum formában, valamint online HTML formában is olvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár jóvoltából. 2010-ben a technika bárki számára lehetővé teszi, hogy az általa leírtakat leellenőriztesse egy ingyenes szoftverrel, és ha hibátlan(nak tűnik), akkor küldje el. Nem fogok fennakadni rajta, ha van az írásban egy-két félreütés, esetleg néhány felcserélődött betű, de ha valaki Fülig Jimmyt vagy Török Szultánt kíván játszani, az keressen magának más helyet a gyakorláshoz. Az én blogom ugyanis nem szeméttelep, és funkcionális analfabéták játszótere! A botrányos helyesírású hozzászólásokat és kérdéseket törölni fogom.

Funkcionális analfabétáknak azokat a személyeket nevezzük, akik ugyan felismerik az előttük lévő betűket, és képesek is megnevezni őket, azonban a leírtak megértése már nehézségeket okoz nekik, csakúgy, mint a fogalmazás. Ha valaki ilyen, hát ilyen; nem az én reszortom megtanítani az illetőt, mert nem vagyok gyógypedagógus; ennek ellenére kimondhatatlanul utálom, ha az a valaki érthetetlen módon fogalmaz, kriptográfiai feladványokkal szórakoztatva. Van nekem jobb dolgom is, mint hogy rejtvényeket fejtsek. Mondhatná valaki, mi közöm ahhoz, hogy más hogy ír, vagy fogalmaz? Addig semmi, amíg nem az én oldalamon teszi, valamint amíg nem látom. Ha már itt teszi, azt bizony nekem kell elolvasni, és dekódolni azt a szellemi hascsikarást, amit a kedves látogató volt szíves az oldalamon hagyni. Ilyenkor engedtessék meg nekem, hogy hadd ne írjam le ezredjére, hogy „légy szíves, fogalmazd meg pontosan, hogy mivel van problémád, mert nem értem”! Néhány írás oly nehézkes, hogy szinte nyög. Az ilyen ember így is beszél, sőt, sajnos így is gondolkodik. Nyögve! Azt hiszem, jogos és elvárható kérés, hogy ha már valaki szívességet kér és kérdést intéz hozzám, azt olyan formában tegye, hogy én is megértsem. Mert egyébként lehet akár mandarin nyelven is kérdezni, egykutya, mert azt sem értem.

Ha valaki a fent leírtakat nem veszi figyelembe és nem tartja be, a kérdését válasz nélkül hagyom, a kérdését pedig indoklás nélkül törlöm. Akárcsak a következőt, ha hasonló stílusban íródik. Ha valaki tisztában van vele, hogy nem tud egy értelmes kérdést feltenni, az kérje meg valamelyik hozzátartozóját, hogy segítsen neki a megfogalmazásban. Az is, aki nincs tisztában vele, csak gyanítja! A fogalmazás és helyesírás megfelelő elsajátításában pedig hallatlan segítséget nyújt a könyvek és irodalmi művek rendszeres olvasása.

 

Chat-szleng, l337 (leet)-nyelv, SMS-nyelv


A magyar az anyanyelvem. Ezenkívül középfokon megértem a hozzám intézett angol nyelvű kérdéseket, és még alapfokú angol válaszokra is képes vagyok. Viszont a címben felsorolt nyelvek egyikét sem beszélem, és nem is áll szándékomban elsajátítani őket, ahogyan a maradék pár ezer egyéb nyelvet sem. Nem tudom, hogy a mai tizenévesek mit szólnának hozzá, ha a 30-as 40-es korosztály hirtelen átváltana a katonai szlengre, amit meg ők nem ismernek? Valószínűleg nagyon félreállna az orruk, és „besértődnének”. Ezért hát maradjunk mind Magyarország hivatalos nyelvénél, a magyar nyelvnél. A fenti nyelveken és szlengben ne tegyen fel nekem senki kérdést, mert törölni fogom. Az SMS-nyelv érthető karakterkorlátai a blogon nem érvényesek. Ne írjuk le, hogy „h”; „tom”; „vok”; „plz”; „thx”; „lol”; „am”, mert ahány ilyen szót meglátok, annyival gyűlnek az ősz szálak a hajamban és a szakállamban. Ilyen nyelven nem vagyok hajlandó kommunikálni. Végigolvasni sem az ilyen kérdést. Törlöm.

Az értékes információ-morzsák


Nem haragszom meg érte, ha elhalmozol minél több és részletesebb információval. Ha egy tutorial, vagy akármilyen Photoshop-feladat során nehézségekbe ütközöl, amit nem tudsz megoldani, jobb, ha minél részletesebben vázolod, hogy mit csináltál, és hogyan. Annál könnyebb lesz a megfejtés nekem. Te pedig annál hamarabb kapsz választ a kérdésedre. Az kinek jó, ha nekem kell tízszer visszakérdezni, és kibarchobázni a választ? Csak az idő telik vele. Az esetek nagy többségében általában első pillantásra segíteni szokott a képernyőfotó. Ha elakadsz, nyomd meg a billentyűzeteden a PrintScreen gombot, nyisd meg a Paint nevű Windows alkalmazást, Ctrl+V-vel illeszd bele a képernyőfotót, mentsd el, majd töltsd fel valamilyen képmegosztóra, mondjuk a képfeltöltésre, majd a kép URL-jét (a böngésződ címsorában látható hosszú címet, ami „http://”-rel kezdődik), szintén Ctrl+V-vel illeszd be a hozzászólásodba. Így egy kattintással láthatom, mi történik éppen a Photoshopod munkafelületén.

Privát email


Ha jobban szétnézel az oldalon, rábukkanhatsz a linkre, amelyre kattintva privát emailt küldhetsz nekem, ha úgy érzed, hogy a problémád másra nem tartozik, vagy túl hosszadalmas lenne a blog keretein keresztül megbeszélni. A privát emailek nem élveznek prioritást a bloggal szemben, a kér(d)ésekre beérkezési sorrendben reflektálok. Fölöslegesen tehát nem érdemes csak azért privátot írni, mert úgy véled, így hamarabb választ kapsz a kérdésedre. Legtöbbször másnap a válasz már megérkezik, amennyiben éppen itthon tartózkodom, nem mondjuk kórházban. De kérdés nem marad megválaszolatlan. Ha mást nem, annyit megírok, hogy nem tudom a feladatot megoldani, de mindenképp válaszolok. Azonban amint a blog felületén, privátban is elvárom az érthető fogalmazást és konkrét kérdéseket, mert csak így tudok rá válaszolni. Találgatni nem fogok. Ha tehát csak azért írnál nekem privátot, mert mondjuk szégyelled a botrányos helyesírásodat és központozásodat, akkor nem fogsz célt érni, mert az ilyen tartalmú levélre nem fogsz választ kapni.

Ne szójjá’ be!


A legfontosabb szabály. Nem vagyok sem atyaúristen, sem Photoshop szakértő, sem mindentudó. Csak egy lelkes amatőr. Ebből fakad, hogy vannak dolgok, amelyekben én is tévedhetek. Sőt! Mivel a Photoshop nekem nem a szakmám, csak a hobbim, elnézhető, hogy vannak benne dolgok, amelyekről fogalmam sincs. Ennek ellenére igyekszem a tudásom legjavát nyújtani a kérdezőnek; nem vagyok rest egy-egy témának utánajárni, és tálcán kínálni a megoldást. Ezt én ezzel a bloggal vállaltam.

Azt azonban nem vállaltam, hogy az énnálam tudatlanabbak oktassanak ki a saját oldalamon! A képlet pedig roppant egyszerű. Amíg te jössz énhozzám kérdezni, addig te vagy a tudatlanabb! Mindebből fakadóan akkor sem szólhatsz be, ha esetleg kissé pikírtre sikerül a válaszom, aminek egyébként mindig indokolható oka van. Mondjuk az, hogy egy egyszerű Google kereséssel két perc alatt megkaphatnád a választ, csak éppen lusta vagy rá. Vagy a fentebb vázoltak fényében tetted fel a kérdésedet. Ilyenkor természetesen rendre utasítalak, és nem tűröm, hogy még neked álljon feljebb!

A visszapofázást nem tűröm! Akkor se tedd, ha úgy érzed, hogy neked van igazad. Nem így van, hidd el! Akik megkerestek már privátban is, vagy ismernek személyesen, tudják, hogy engem a kenyérre lehet kenni, de az értetlenségtől, a tudatlanságtól, a bunkóságtól és az ebből fakadó rosszindulattól irgalmatlan gyorsan át tudok menni vaddisznóba, és olyankor nem teszi zsebre az illető, amit kap tőlem. Hidd el, kedves troll, aki ezt az írást esetleg olvasod, hogy egyáltalán nem esik nehezemre egy pillanat alatt átváltani a te stílusodba, és hasonló módon válaszolni. A különbség csupán annyi, hogy ha nincs rá okom, én nem teszem. Tehát ha csak egy verbális leckét (értsd: rendreutasítást) kapsz, akkor érezd magad megtisztelve, mert ez azt jelenti, hogy látok még benned reményt. Ha a visszaszólás, szándékos flémelés vagy trollkodás miatt törlöm a megjegyzésedet, akkor azzal automatikusan ban is jár rögtön első alkalommal, ahogy az elején kifejtettem. Ezt pedig kéretik észben tartani, mert a szavamat nem szoktam megmásítani.

 

Kedves Olvasó!

 

Ha ezen írás olvastán felháborodtál, esetleg nem tetszik a stílusa, a hangvétele, akkor üdvözöllek: az írás pontosan neked készült! (Ugye, akinek nem inge, az nem veszi magára!) Ha pedig jól szórakoztál rajta, akkor veled meg fogjuk érteni egymást.

Kissé leegyszerűsítve az eddig elmondottakat:

Ezt az irományt időről-időre átnézem a jövőben, és amennyiben szükségét látom, kiegészítem, illetve törlök idejétmúlt dolgokat belőle, valamint jól látható helyre kifüggesztem. Remélem, ezeknek a szabályoknak a betartása senkinek nem fog különösebb nehézségekbe ütközni. Mindenkinek további jó Photoshop-tanulást kívánok!

20 komment
Címkék: az oldalról

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr112367121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pufancska 2010.10.13. 07:38:55

Kíváncsi lennék arra a beszólásra, ami így meglendítette az újaidat. Nekem is beszólhatna már valaki, mert egy sort nem tudok írni a diplomamunkámból, hátha jobban menne.

BonFire 2010.10.13. 08:12:37

@pufancska: Itt kezdődött az egész: bonfire.blog.hu/2009/04/17/alakok_kivagasa_ii_video_tutorial/fullcommentlist/1#c11219619

Mert érthetetlenül írt, én meg megemlítettem, erre még lebasz a saját blogomon, hogy én oltom őt! Naná, ha én szopok vele.

Te nagyon jól tudod (mivel már ide jársz egy ideje), hogy nem szokásom ok nélkül hőbörögni, mint a barátunknak, és ezzel az írással egyszer s mindenkorra elejét remélem venni a hasonló eseteknek.

Nekem nincs sok látogatóm, csak napi pár száz, de inkább legyen kevés értelmes, minthogy ideszokjon egy rakás analfabéta és itt is ugyanazt produkálja, amit számos internetes fórumon is látok nap mint nap és utálok.

Remélem, jól látható helyre tettem ki a cikk linkjét. Ezt azért kell, mert ha új posztokat írok, ez a cikk értelemszerűen majd hátrább kerül, kikerül a látómezőből. Így viszont szemmagasságban egy oldaldobozban egy figyelemfelkeltő szimbólumra kattintva bárki oda tud navigálni keresgélés nélkül.

No, csak ennyi volt az apropója.

Fábián Gábor fotográfus · http://www.fabiangabor.com 2010.10.13. 19:58:21

lol tom h most paraszt vok de plz aruld el h mi az az am thx

Amindenit, ezeket leírva egy mondatba tényleg nagyon fárasztó. Általában zavarnak ezek a rövidítések, de néha szemet húnyok előttük. Ezeket ismertem eddig is, kivétel az "am"-ot. Ez mit jelent?

Jó kis összefoglalót írtál, talán jó lenne nekem is bevezetni egy ilyent a blogomra, de én inkább a hozzászólás lehetőségének a letiltását választottam. Az egyetlen, és egyben nagy hátrány, hogy megszakadt a kapcsolatom pár emberrel, de nem mintha sokan olvasnák a blogom. Inkább megnézik a fotóim és távoznak.

@pufancska: Magyarul helyesen ujjaidat.

BonFire 2010.10.13. 20:47:03

@Fábián Gábor fotógráfus: Mondom, nem nagyon ismerem ki magam ezekben a rövidítésekben, de talán az "amúgy" helyett használják. Az egyetlen, amit én is le szoktam írni: a szvsz (szerény véleményem szerint), mert ez elég hosszú kifejezés, de inkább leírom, hogy "szerintem".

Nyelvi blogot nem nyitok továbbra sem, de azt hiszem az érthető, hogy szeretném érteni a hozzám intézet kérdéseket. És ne én legyek a hibás, ha nem értem.

Amúgy,ha már magyarozunk: helyesen "fotográfus".

No, béke!

Fábián Gábor fotográfus · http://www.fabiangabor.com 2010.10.14. 14:08:34

Köszönöm a javítást, figyelmetlen voltam, mert sietve töltöttem ki a profilom. Amúgy régi olvasód, dirtyred vagyok.

Egyetértek azzal, hogy jó lenne érthetően fogalmazni. Nálunk Erdélyben nincs elterjedve a magyar karakterkiosztású billentyűzet, ami a forgalmazók számlájára írható, éppen ezért nem várom el másoktól, hogy ékezeteket használva írjon nekem. Én sem szoktam mindig használni, nekem is angol van, és kis időbe telt, míg megszoktam, merre találhatók az ékezetes karakterek.

BonFire 2010.10.14. 21:01:49

@Fábián Gábor fotográfus: Azért milyen érdekes, hogy valaki még ékezetek hiányában is tud ékezetes betűt írni, valaki meg akkor sem, ha minden adott hozzá. Néha egyesek attól érzik menőnek vagy kockának magukat, hogy direkt angol billentyűt használnak (noha tudom, hogy itthon tartózkodnak), és mondják, hogy "bocs, kulfoldi billentyuzetrol irok." Nos, véleményem szerint, ha valaki akkora kocka, hogy angol Windowst és csakis angol billentyűt használ, akkor legyen ahhoz is elég kocka, hogy megtanulja annak a 9 db ékezetes betűnek az ASCII-kódját, ami hiányzik (Á, É, Í, Ó, Ö-Ő, Ú, Ü-Ű).

Én nem tartom magam geeknek, ellenben elég sok ASCII-kódos karaktert használok (‰, –, —, ™, §, ©, ®, ±, µ, ‼, «, »), hogy csak azokat említsem, amit megtaláltam a billentyűn. A többit (m², m³,°) meg kikerestem a karaktertáblából és kimásoltam egy öntapadós cédulára, amit egy kattintással elővarázsolhatok.

Ezt nem várom el senkitől, sőt, azt sem bánom – ahogy írtam –, ha indokolható esetben ékezetek nélkül ír. Csak megemlíteném,hogy baromira fárasztó az ékezet nélküli szövegeket olvasni, pláne, ha valaki regényt ír egy fórumposztba. Annál már csak az a rosszabb, amikor egy féloldalas angol nyelvű cikket bemásol, holott ilyeneket általában a fórum szabályzata is tilt. Ha a fórum nyelve magyar, akkor ne idézzen be angol cikket, hanem vegye a fáradságot, és fordítsa le a többieknek. Például.

Na, befejeztem a filózást.

◄ViZion 2010.10.20. 15:10:20

off vok és WTF? :)

Hmm. Én is hanyag vagyok (pl. ezt sem szoktam kiírni...), mert kapkodok, sietek, elütöm...
Engem ezek másoknál nem zavarnak (egy határig...), megszoktam, de ez nem jó, tudom.

A reklámozósakat gyűlölöm. Blog.hu-n van egy halom kamublog is, ami csak keresőszavakból áll, meg reklámból. Párat kigyűjtöttem, de nem törölték (vagy 2 hónapig visszanézegettem), levelemre nem válaszoltak...
Persze ez a blog.hu-nak sem érdeke, mert keresőből az aki oda téved máris a statjukat javítja...

BonFire 2010.10.21. 00:21:32

@◄ViZion: Tudod általában toleráns vagyok, amíg megértem valakinek a kérdését. Addig nem nagyon érdekel a szleng, de amikor valaki olyan szinten azt beszéli, hogy normálisan ki sem tudja fejezni magát, akkor szoktam begorombulni. Főleg, ha kérdez. Te nem kérdezel, mert te tudod, amit én. (Sőt, többet is.) Így neked elnézem.

Tudja ezt nagyon jól, akinek szól. Aki meg nem, hát az majd megtudja. :))

◄ViZion 2010.10.21. 14:31:50

Jó ez az "amerikanizálódás", nagyon kellett...

A minap láttam tánciskola plakátot. Az idegen szavakat helytelenül írják, vagy félig magyarítva...

Nem vagyok jó helyesíró, de azért ragadt rám valami. Amikor már én veszek észre a szövegben hibákat, akkor ott baj van...

Melóimat az asszonnyal szoktam átnézetni (kapott szöveget is), mivel tanárnő :) és jó helyesíró, meg van egy marha vastag könyve is, mert Ő sem tud mindent.

Csak a móka miatt a minap érkezett programajánlóból részlet:
"Együtt emlékezzünk azokra, akik 1956-ban újra az ország szabadságáért haltak meg."
Hivatalos helyről érkezett :)

BonFire 2010.10.22. 03:24:03

@◄ViZion: És még azt mondják, hogy a magyarban nem kötött a szórend. Bizonyos esetekben kimondottan, mert különben ilyen baromságok jönnek ki belőle. Újra meghalnak. Ja. Inkább "Újra együtt emlékezzünk..."

Zserbózombi 2012.02.02. 18:49:34

Nagyon tetszik ez az írásod, lehet, hogy nekem is kéne egy ilyet a blogomra kitennem.

Mindennel nem értek egyet, de csak azért, mert volt egy diszlexiás évfolyamtársam. Borzasztó emaileket írt, és mindig nagyon felbosszantott vele, amíg valaki nem szólt, hogy ne legyek már vele goromba a válaszban, mert nem tehet róla. Ettől függetlenül én is fontosnak tartom a helyesírást és bár nem zavarnak mások rövidítései, én magam nem szoktam használni őket. És olyan őrült vagyok, hogy én is betanultam a számomra fontos központozási jeleket: – „ ” (Remélem, a blog. hu is tudja!)

És amiért írni kezdtem: A Picasa3 a Google egyszerű képnézegető programja, a blogspotos blogokkal jól használható és a legeslegjobb funkciója: ha be van kapcsolva, amikor a PrintScreen (PrtSc) gombra kattintok, akkor magától el is menti a képernyőt egy meghatározott könyvtárba (Képek/Picasa/Képernyőfelvételek). Ha Alt+PrtSc kombinációt nyomok, akkor pedig az ablak keretét lehagyja és csak a lényeget menti. A szmájlikról nem írtál, így azt nem mertem használni. ;o)

BonFire 2012.02.02. 19:31:43

@Zserbózombi: A gondolatjelet, magyar idézőjelet én is használom, ritka az olyan felület, ahol nem jól jelenik meg. A hárompontot is használom (…) ehelyett (...).

A diszlexiáról: én három évig értelmi fogyatékosokkal dolgoztam, és tudom, hogy mi az, ami csak tanulás kérdése. A diszlexia igenis fejleszthető, csakúgy, mint a helyesírás. A helyesírás pl. sok olvasással. Így a helyes központozásra is „ráérez” az ember. Már ha olvas egyáltalán. De nem webet, hanem könyveket, irodalmat. Ismertem olyan embert, akinek botrányos volt a helyesírása, de vasszorgalommal egészen elfogadható szintre küzdötte fel magát. Kénytelen volt, ha nem akart megválni a munkahelyétől. A muszáj az nagy úr.

Mindezek ellenében ma már minden felületen van helyesírás-ellenőrző, amit csak használni kéne, de csak az igénytelenség megy. Aki meg igénytelenül ír, arra nem is fogok soha válaszolni, legfeljebb annyit, hogy jól elküldöm a búsba… De az a baj, hogy aki így ír, az így is gondolkodik. Nem tudja megfogalmazni, mi a problémája. Azon meg végképp nem segíthetek.

Szmájlikat hébe-hóba én is használok, főleg, ha a leírtak félreérthetők, mondjuk szarkasztikus az írás, akkor kiteszem a mosolygót, hogy azt azért ne vegye véresen komolyan az olvasó, de amikor valaki a megfogalmazás _helyett_ rak sormintát szmájliból, attól eldobom az agyam.

A Picasa kérdést nem értem. A PrintScreen, Alt+PrintScreen nem a Picasa fícsöre, hanem a Windowsé. Windowsban úgy működik, ha lenyomod a gombot, akkor a teljes képernyőt, ha mellé nyomod az Altot, akkor csak az _aktív_ ablak tartalmát fényképezi le. Aztán a vágólapról be lehet illeszteni képnézőbe, Paintbe, Photoshopba és elmenteni.

Zserbózombi 2012.02.02. 21:05:29

Akkor nem jól fogalmaztam. :o)

Ennek pont az a lényege, hogy nem kell vágólapról beilleszteni, hanem a picasa maga megoldja saját hatáskörben. Vagyis megkímél attól, hogy rákattints a Start/Kellékek/Paint program elindítására, azon belül meg még a Ctrl+V-re és a Fájl/Mentésre (tudom: Ctrl+S) és elnevezésre. Ha meg van nyitva a Picasa3, akkor elég csak a PrtSc-re kattintani és máris menti a saját könyvtárába a képernyőmentést, ahonnan akár meg is nyithatod egyből, mert a bal alsó sarokban felugrik pár másodpercre egy miniablak. Kicsi könnyebbség a sok kattintgatásban, én nagyon szeretem.

Csak ezért nem töltöttem volna persze le. Igazából a Picasa3-t azért használom, mert a képeket lehet benne szerkeszteni, és a megszerkesztett képet egyből kiküldeni a blogspotos blogomra.

BonFire 2012.02.02. 23:09:03

@Zserbózombi: Tehát mindössze annyit kell tenni, hogy Start►Mozilla►Firefox-ra kattintva elindítani a böngészőt, majd begépelni a Picasa URL-jét, és máris előtted van a Picasa Online vagy letöltöd a programot, és elindítod a Start►Google►Picasa-t.

Láttad már a Windows Képmetszőjét? Nekem ki van rakva a szuperbárra, egy kattintással olyan szeletet kanyarítok a képernyőből, amilyen tetszik, továbbá lehet rá firkálni is, mert toll is van benne, és menteni. Hasznos kis szerkentyű.

Zserbózombi 2012.02.14. 19:01:28

Ismerem a Képmetszőt, de nem szeretem. Azért néha szoktam használni.

A Picasát le kell tölteni, de én rögzítettem a tálcán, mert az ismerősöknek képeket mutogatni is jó, meg ahogy írtam is a blogspotra direktben lehet feltölteni a képet, amit ki akarok blogolni. :o) Szóval én amúgy is gyakran megnyitom.

Képzeld, nekem is lett egy ámokfutóm, szóval én is házirendet készülök írni. :o) Lophatok tőled?

BonFire 2012.02.14. 19:20:38

@Zserbózombi: Nyugodtan meríthetsz ihletet. Csak ne szóról szóra ugyanaz legyen, hiszen a saját stílusodban megfogalmazott szöveg a leghatásosabb.

Zserbózombi 2012.02.14. 19:47:09

Á, csak az ötletet lopom, meg néhány szakkifejezést. A flémtanyát esetleg? Hm?

Zserbózombi 2012.02.14. 19:48:46

Ez a ban, nagy ötlet! Kár, hogy a blogspoton nincs IP alapon. :o)

BonFire 2012.02.14. 23:08:31

A kifejezések nem kopirájtosak ©, ha erre gondolsz. Nyugodtan.

Taragos Patrik 2015.01.01. 01:29:20

Kedves Tamás!

Végre egy éppkézláb ember, aki ugyan így gondolja ezt. Sajnos az országunkban elég kevés immár a "hazai", és ezt ez a szélengelés sajnos erősíti is. Egyre inkább beépül a köztudatba, és mindennapi nyelvünkké válik. Pedig ennek egyáltalán nem így kéne lennie. További sok sikert a munkásságodhoz, és várom/várjuk újabbnál újabb cikkeidet, amivel nagyot segítesz a MI előrelépésünkben is!

Üdvözlettel: Taragos Patrik
süti beállítások módosítása