BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Visszaszámlálás – Hamarosan jön a Photoshop CS5

2010. április 07. 16:08 - BonFire

 

Nekem még annyira friss ez az infó, hogy érdemi kutatómunkát nem is nagyon tudtam végezni. Az egyszer biztos, hogy a hivatkozott linkeken, adobe.com/cs5 – 404-et dob, a hivatalos magyarországi disztribútor a szoftver.hu oldalán a cikkek között mazsolázva pedig ezt kaptam: Nincs jogosultsága az oldal megtekintéséhez.

Láttam viszont néhány videót, amit a poszt alján be is linkelek, ezekből első megtekintésre a következők csapódtak le bennem:

Az Adobe a Photoshop CS5-ben nagyon rágyúrt a retusálásra. A Healing Brush szinte már csodába menően tudja eltüntetni a demóképekről a nemkívánatos elemeket. A demóképeket azért vagyok kénytelen kiemelni, mert sok esetben bebizonyosodott már, hogy míg ezekkel a bemutatók kiválóan működnek – meg lehet hallgatni a videóban az áhítat hangjait a közönség soraiból (Oh, my god! Incredible! Awesome! meg ilyenek), addig éles munkában sok esetben elvéreznek ezek a fícsörök.

A Healing Brush mellet a CS4-ben megjelent Content-Aware Scaling (tartalomfüggő képméretezés) mintájára a CS5-ben megjelenik a Content-Aware Fill, vagyis a tartalomfüggő kitöltés. Gyakorlatilag ez is átkozottul intelligens(nek tűnő) képretusáló eszköz, ami a nem kívánatos elemeket tünteti el a képekről. A videókban például a fényképre beszűrődött lens-flare (lencse-fényfoltokat), amelyeket eddig is el lehetett ugyan tüntetni, csak nagyon körülményes módon. Most ez egy kijelölés és egy gyorsbillentyű csupán. Továbbá komoly tereptárgyakat tüntet el vele a demóképekről. Égboltra belógó komplett fakoronát, a sivatag kellős közepén futó utat, egy tengerparton fotózott hölgy fülbevalóit, melltartó csatját és karkötőjét. Dermesztő dolog látni, milyen intelligensen pótolja ki a környező pixelekből a hiányzó részeket, akárcsak mintha külön rétegen lennének ezek az elemek.

A Content-Aware Fill segítségével egy újabb hasznos(nak tűnő) dolgot valósítottak meg. A panorámaképekről van szó. Aki már próbált ilyet összerakni Photoshopban, az tudja, hogy legtöbb darabot többé-kevésbé el kell forgatnia, és gyűrögetnie a programnak, így a hasznos tartalom nagy része egyszerűen elvész, mert kell csinálni egy olyan képkivágást, amiben már nincsenek üres pixelek. Na, most ezzel a tartalomfüggő kitöltéssel és a Magic Wand eszközzel egyetlen kattintás az üres területre, és a program egy algoritmus segítégével kiszámítja a hiányzó részeket.

Azonban ez is egy sivatagi képen van bemutatva, a sziklákat, tereptárgyakat és felhőket a kép tartalma alapján tudja generálni, valószínűnek tartom, hogy egy belvárosi panorámakép hiányzó részleteivel nem boldogulna ilyen jól. :gonoszvigyor: No, de nem is ez a célja.

Ezeken kívül – amint láttam – továbbfejlesztették a lencse korrekciót és a kijelölés finomítását, amivel valljuk be, mindig meggyűlik a gondunk, ha macskát, kucsmát, vagy akármilyen szőrös bigyót kell kijelölnünk. Most a kijelölés behívása után, a Refine Edge panelt megnyitva, a Smooth, Feather és Contract/Expand potik igazítása után ecsettel tovább finomíthatjuk a kijelölést, azonmód látva is a módosított végeredményt előnézetben.

Kábé ennyi az első benyomásom a Photoshop CS5-ről, ami hivatalosan április 12-én startol. Várom, hogy megjelenjenek magyar nyelvű cikkek is olyanoktól, akinek módjukban áll tesztelni a program új fícsörjeit, mondjuk a szoftver.hu-tól. Amint többet tudunk, újra jelentkezem. Addig is, egy pár videó szájat tátani és ámuldozni:

Photoshop World 2010

Content-Aware Fill

Better edge detection and masking results in less time

komment
Címkék: photoshop cs5

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr461901941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2010.04.08. 06:55:25

Eddig tök jól elvoltam a CS3-al, még a CS4 sem hozott igazán lázba. Ezeket a videókat látva azonban előrébb hozom az új gépem vásárlását. Lassan tök felesleges lesz fényképet készíteni mert elég csak a témára gondolni és a Photoshop elkészíti nekem az emlékek alapján! :-)

BonFire 2010.04.08. 09:48:55

@extramax: Hogy megmondjam az őszintét, a CS4-ben egyedül a tabos ablakrendezést tudom magasztalni. No, meg persze a real-time maszk lágyítást, ami, ha nem tetszik visszaállítható élesre.

Viszont nem volt olyan rég 2008 októbere, amikor kijött a CS4, nem értem, miért ez a nagy sietség a CS5-tel. Még 2 év sem telt el, és úgy láttam, igazából a retusáláson kívül nem nagyon fejlődött más.

Szvsz, ha kimaradt volna a CS4, és azok újításait a CS5 újításaival egyben most dobnák piacra - tehát ez lenne a CS4 - jóval többen váltanának. Én még jó darabig elleszek a CS4-gyel, habár az biztos, hogy amint kijön a CS5, egy trialt ki fogok próbálni, hogy véleményt tudjak formálni az új jellemzőkről. Aztán kiderül, hány pénzt is ér.

Mindenesetre már nagyon várom a teszteket.

tavirat2 2010.04.08. 10:48:09

6.0 RÓL RÖGTÖN CS 4RE AKARTAM VÁLTANI, DE POFÁRA ESTEM MERT NEM BÍRJA A VIDEOKÁRTYÁM. MOST TOVÁBB 6OLOK. ARANY MEDÁLT AKARTAM KÉSZÍTENI, DE VALAMIÉRT VAGY MATT, SATEN NÉLKÜL MEG SÁRGA MARADT.MIT CSINÁLOK ROSSZUL?

BonFire 2010.04.08. 11:05:49

@tavirat2: Jó lenne látni a psd fájlt, mert így vakon nagyon nehéz tippet adni.

Milyen zsugád van, hogy nem bírja a CS4-et? Nálam egy 4 éves, alaplapra hegesztett nóném 128 MB-os kártyán vígan elfut, habár a GPU támogatást nem tudja. (Intel(R) G965 Express Chipset Family) De egészen CS3-ig vígan megvoltunk GPU nélkül is, max rondán nagyította/kicsinyítette a képet. A GPU csak a roncsolásmentes nagyítási fokozatokért felelős, és hallottam sokaktól, hogy amúgy meg kikapcsolták, mert annyit nem adott hozzá, mint amennyire visszafogta a gépet.

Szóval szvsz a videokártya miatt ne aggódj, a mai konfigok alapfelszereltségében olyan kártyák vannak, amin vígan elfut a CS4 is. Persze 3D modellezni sem túl jó GPU nélkül, mert mindent memóriában kell tárolnia és rettenet lassú, de ha valaki tényleg rágyúr a 3D-re, arra vannak kimondott célprogramok is. StudioMax, vagy az ingyenes Blender. Ezek közül bármelyik lepipálja a Ps 3D tudását.

tavirat2 2010.04.08. 11:31:02

HP Business Notebook Nx7000 64. 0 mb videoval.
cs 4-ben ha arrébb húzom az asztaalon a képet, csak akadozva megy és rétegenként szétcsúszva, olyan mindt egy legyező

tavirat2 2010.04.08. 11:35:02

@BonFire:
Ja és ez a hp nx 7000 a maga kis 64.0 megájával, már egy kicsit öregecske is, csak cd író stb. a ram bővítve volt egy megával

tavirat2 2010.04.08. 12:00:46

@BonFire:

ezt a módszert követtem, a sárgánál elakadtam valamiért, mert CSAK a saten bekapcsolásával lett aranyos, de MATT
techline.hu/tudastar/20070928_goldeffect.aspx

BonFire 2010.04.08. 15:49:14

@tavirat2: Szvsz valamit rosszul csináltál, mert az előnézeti képen is látszania kell az effektnek. Ebben a tutorialban a legfontosabb dolog a "ring" nevű kontúr kiválasztása, ami be is van karikázva a képen. Szerintem ezt hagytad ki.

Ha végképp nem boldogulsz, elkészítettem neked, mint rétegstílust, amit letölthetsz innen: docs.google.com/leaf?id=0B4j3y4_8DjSbMDVkNDVmYWMtYjk4Yy00MDM1LWE1ZTgtZWM5Mjc1OWI1YzFi&hl=en

Ezt berakod a Program Files/Adobe/Photoshop/Presets/Styles mappába, majd a rétegstílusok panelen betallózod és hozzáfűzöd (Append) a már meglévőkhöz. így egy kattintással aranyszínű feliratod lesz. (Ha egyáltalán működik a CS4-ben készített stílus 6-os Ps-sel, mert ilyet még nem próbáltam) De működnie kell, hiszen ezeket a 6-os is tudja.

tavirat2 2010.04.08. 20:11:56

@BonFire: Nagyon köszönöm, mindjárt neki is ugrok

tavirat2 2010.04.09. 14:28:37

A gond az, hogy visszadobta a 6.0 és kiírta, hogy ezzel a formátummal nem kompatibilis a szín amit küldtél.
A másik, a betűknél: a ring volt bejelölve. Azóta kb. hússzor variáltam, de nem bírtam ,,aranyat csinálni" ehhez Alaszkába kellene mennem.Egyelőre a denevérem sötétbarna.

Azért nagyon hálás vagyok, köszönöm
Üdv: p.

BonFire 2010.04.09. 15:49:15

@tavirat2: Szinte gondoltam, hogy kompatibilitási problémák lesznek; a 6.0 nem valószínű, hogy elfogadja a 11-es verzió sztaffjait, habár pont a szín miatt reklamál, amikor ilyen szín abban is van; nem értem. Ez egy szimpla 24 bites sárga volt.

Ha nincs ring alakú kontúrod, akkor létre kell hozni egyet. Nem nehéz, az alapértelmezett kontúrra kattintasz, és kijön egy nagyobb ablak. Ebben csomópontokat lerakva és húzgálva létrehozol egy "szinuszgörbe" alakút. Ez már jó lesz. De ha nem boldogulsz vele, összeütök egy videót az "aranyos" szövegről.

tavirat2 2010.04.10. 17:02:11

Igazán rendes tőled, most egyelőre ezüst színű a denevér.A story onnan való, hogy a fejembe vettem: összerakok egy denevéres honlapot.Meg is csináltam a grafikát, egy ember fölajánlotta,segít.Aztán, mindíg kérete, hogy ezt-küldjem, azt küldjem.A vége ez lett: www.bat-fan.com Láthatod, ez bizony igen gyatra. Például nem is kértem hogy legyen rajta óra,de azért rátette.
Most készül egy új, aranyszínű denevérrel.De mg kell tanulnom a joomla-t vagy az nvu-t is.

BonFire 2010.04.10. 17:28:50

@tavirat2: Hát, a weblapkészítés külön művészet. Egy ideig én is azt hittem, elég jól Photoshopolni, aztán fokozatosan rádöbbentem, hogy a dizájn még messze nem minden.

Viszont mivel nem érdekel sem a programozás, sem a leírónyelvek, a HTML, CSS, PHP, Joomla meg egyebek, soha nem fogok tudni készíteni egy rendes holnapot magamtól. Ezért is választottam blogot.

tavirat2 2010.04.10. 19:16:21

Látom ez megy is neked, hiszen tanítasz.Az aranyam jól sikerült, hálás vagyok.Kösz

BonFire 2010.04.10. 22:35:20

@tavirat2: Visszatérve a videokártyára, a hivatalos rendszerkövetelmény 1024x768 képpontos kijelző (1280x800 képpontos felbontás ajánlott) 16 bites videokártyával.

Szóval a mai piacon kapható videokártyák bármelyike jó hozzá, a bontóban 100 Ft-ért adnak egy marékkal belőle. Elfut rajta a Ps CS4. Max a GPU meg az OpenGL nem fog menni, de attól még lehet vele dolgozni.

tavirat2 2010.04.11. 14:05:11

Kiagyalom, hogy tudom majd használni.amikor a gépemen volt, a 3-d be próbáltam a logomat, olyan lette belőle, mint egy smirglis árnyék.
Pedig az csúcs jó lenne.
a másik két dolog. Kéne hozzá valam misztikus szöveg. Lelőhelyed van, (ami ingyenes)
Nagy gondom, amit nem értek: ha a ph-t elmentem jpg-be, kockás lesz a képem. Mitől?

BonFire 2010.04.11. 14:14:40

@tavirat2: Az elsőre: Ha rám hallgatsz, Ps-ben hanyagolod a 3D-t, egyrészt nagyon gyerekcipőben jár, másrészt igen terheli a rendszert. Vannak rá kimondott célprogramok. Sőt, a Blendernek még portable változata is van, amit még telepíteni sem kell, és tényleg nem terheli a vasat. (csak sajna nem értek hozzá)

A misztikus szöveg alatt nem értem, mire gondolsz? Nostradamus jövendöléseire? :)

Az utolsó mondatnak fuss neki még egyszer, mert nem értem: mi az a ph?

tavirat2 2010.04.11. 14:21:22

Ja, photoshopból akartam jpg képet, és szétesett kockásra. A betűtípus: ismerőseim ajánlották, hogy legyen valami misztikus szöveg a denevér fölött. volt p. góthikus javaslat.. de a 6.0 betűi nem tetszenek

BonFire 2010.04.11. 14:40:21

@tavirat2: Vagy úgy! Értem. Nos, ami a fontot illeti, szerintem nézz szét a dafonton, mert ott kategóriánként is tudsz keresni.

www.dafont.com/theme.php?cat=401

Felül van a Gothic kategória, és azon belül is van néhány alkategória. Ezek ingyenes fontok, de legtöbbje sajnos nem ismeri a magyar ékezeteket, tehát weboldalkészítéshez nem a legjobbak. Képként meg lehet csinálni, hogy ráhegesztjük az ékezeteket és azt hiszem, CSS-ben megoldható az is, hogy a kép mögé betenni a kijelölhető szöveget, ami alapján a keresők is rátalálnak az oldalra. Ez tehát így kell csinálni.

Azonban a fonttal vigyázni kell. Ne legyen túl csicsás, mint némely Death Metal zenekaroknál, ahol csak tippelni lehet, mi akar lenni a név, de elolvasni már nemigen. Lehet szép, kalligrafikus, de olvasható legyen. No, és illeszkedjen a dizájnba persze.

Ami a kép kockásodását illeti: a JPEG tömörítési algoritmusának van egy olyan kellemetlen mellékhatása, hogy erős tömörítésnél hajlamos bekockásodni. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne ments JPEG-be, mert webdizájnhoz alkalmasabb, mint a BMP, de a tömörítés mértéke ne menjen soha a kinézet rovására. PS-ben mindig a Save for Web menüponttal mentünk, így az előnézeti ablakban mindig láthatjuk, milyen lesz a kész kép, mielőtt elmentenénk.

Tapasztalataim szerint a JPEG-nél egy 70-75%-os tömörítés még elfogadható kinézetet és fájlméretet hoz. Ennél lejjebb véve a fájlméret nem csökken jelentősen, viszont a kinézet igen. De ezt képenként külön kell eldönteni. A sok színt tartalmazó képek kevésbé tűrik a tömörítést, mint a keveset tartalmazók. Webdizájn esetén pedig fel kell szeletelni a képet, és szeletenként beállítani a tömörítés mértékét; ha egy rész pár színből áll, azt érdemesebb GIF-be menteni, más szeleteket pedig JPEG-be, különböző tömörítéssel.

Itt egy jó kis cikk a témában: www.tutorial.hu/honlapgrafika-keszitese-photoshop-es-dreamweaver-segitsegevel/

tavirat2 2010.04.11. 23:43:25

Nagyon köszönöm, sokat segítesz.

BonFire 2010.04.12. 00:12:16

@tavirat2: Tulajdonképpen azért van ez a blog. :)

tavirat2 2010.04.14. 08:28:24

@BonFire: Nagyon jó a betűs honlap, de nem tudom hogy kell átkonvertálni és elmenteni hogy használni tudjam.A másik gondom. a denevéremkörvonalai, nagyon recések.elkezdtem javítgatnia select modifity smoth -tal. 1-esre állítottam a kijelölést, de amikor elkezdtem leradírozni széleket, kívül belül töröl. Valahol túl sima lett, máshol szinte változatlan.El is töltöttem 2 órát, de meég se jó. Mi a javaslatod?

BonFire 2010.04.14. 16:26:15

@tavirat2: Sem a honlapkészítés, sem a Photoshop nem sajátítható el néhány nap alatt. Ez nem így működik. Ha honlapot akarsz készíteni, a tutorial.hu-n mindenhez találsz megoldást. De ehhez konyítani kell valamicskét a HTML-hez, CSS-hez, PHP-hoz Flash-hez is. Persze lehet Worddel is honlapot varázsoltatni, az azonban a mai kor követelményeinek nemigen felel meg.

Amit írtam, az arra vonatkozott, hogy mivel nem web-szabványos fontról van szó – ami valószínűleg hiányzik a látogató számítógépéről, így a böngésző nem tudja helyesen megjeleníteni –, a feliratot képként kell berakni a weblapba, majd – hogy kijelölhető és másolható/szerkeszthető legyen – mögé rakni a rendes feliratot is, ami értelemszerűen nem látszik, de legalább a Google be tudja a nevet indexelni.

Ezt viszont CSS-ben lehet megoldani, amihez én nem értek, mert "csak" Ps-sel foglalkozom, weboldalt még nem csináltam (és nem is fogok) – de, mint mondtam, nézz szét a tutorial.hu-n ebben a kérdésben, biztosan akad mindenre válasz.

A másik dolog, ha nem tudod normálisan kivágni az alakzatot, 2 dolgot tehetsz:

1) vagy megtanulod előbb kezelni készségszinten a Photoshopot és akkor ki tudod vágni

2) megkérsz szépen valakit, aki járatosabb nálad (mondjuk engem), hogy legyen szíves, vágja már ki neked, mert sürgősen kell.

BonFire 2010.04.14. 17:25:41

@tavirat2: Hm. Esetleg, ha elküldenéd a képet, amit ki kell vágni, haladhatnánk is! :D
süti beállítások módosítása